МОЗ не закупило більше 100 препаратів за гроші 2020 року: без ліків залишаться онкохворі діти та люди, які страждають на серцево-судинні хвороби

12.01.2021

МОЗ не закупило більше 100 препаратів за гроші 2020 року: без ліків залишаться онкохворі діти та люди, які страждають на серцево-судинні хвороби

Міністерство охорони здоров’я України не закупило ліки для онкохворих (серед них близько 3,5 тисяч дітей), пацієнтів із серцево-судинними хворобами та ліки необхідні для ВІЛ-позитивних людей (майже 77 тисяч пацієнтів). Вже у цьому році всі люди, які страждають на перераховані вище важкі та хронічні захворювання, можуть залишитися без необхідного лікування. Про це пише у своєму пості депутат партії “Голос” Ольга Стефанишина, яка була присутня на спеціальній робочій комісії щодо закупівель в МОЗ України. 

В цілому МОЗ провалив закупівлі більше 100 препаратів для важкохворих. А 1 млрд грн з бюджету, який був виділений на закупівлі ліків та медичних виробів, вже “згорів”. 

Благодійний фонд “Пацієнти України” неодноразово говорив про те, що Україна ризикує провалити закупівлі ліків за гроші 2020 року через недбалість і некомпетентність міністра охорони здоров’я Максима Степанова та його заступниці Світлани Шаталової. За минулий рік ми підготували 12 публічних звернень щодо зриву централізованих закупівель МОЗом. 

Адже МОЗ півроку не приймало та не надавало жодних документів для старту закупівель за бюджет 2020 року. 

Лише в червні державне підприємство “Медичні закупівлі України” отримало від МОЗ доручення і змогло почати формувати тендери. По деяких програмах, зокрема програмі по СНІДу,  МОЗ на чолі зі Степановим тільки у вересні погодило технічне завдання на закупівлю. 

Угоди з міжнародними організаціями на закупівлю ліків були укладені лише у жовтні-листопаді.

Тепер МОЗ намагається замести сліди. Сьогодні, 12 січня, заступниця міністра Світлана Шаталова зібрала спеціальну робочу комісію, на якій намагалась звинуватити у зриві закупівель ДП “Медичні закупівлі України”. Насправді, кожний етап закупівель ДП має погоджувати з міністерством, яке і гальмувало процес закупівель. 

Ми неодноразово робили заяви, що дії міністра Степанова призведуть до гуманітарної катастрофи в Україні. В 2021 році ліки недоотримують онкохворі діти і дорослі, ВІЛ-позитивні і хворі на серцево-судинні захворювання. То ж ми знову вимагаємо негайної відставки Максима Степанова та його команди!  

Поділитись статею

Коментарі до статті:

На жаль, коментарів ще немає. Станьте першим — опублікуйте свій коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Пошук
Головний офіс Пацієнтів України:
Гаряча лінія “Номер здоровʼя”:
Контакти для ЗМІ:

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.