Активісти домоглися від уряду збільшити бюджет на ліки на 2 млрд грн

19.09.2016

Активісти домоглися від уряду збільшити бюджет на ліки на 2 млрд грн

Тяжкохворі пацієнти у 2017 році отримають значно більше ліків. У проект бюджету-2017 закладено 5,9 млрд грн на закупівлю ліків для хворих на ВІЛ, туберкульоз, вірусні гепатити, дитячу та дорослу онкологію, гемофілію та інші захворювання, що на 2 млрд грн. більше, ніж минулого року.  Відповідний законопроект зареєстровано на сайті Верховної Ради.

Зокрема, збільшено фінансування для пацієнтів із туберкульозом (на 323 млн грн.), із ВІЛ (на 484 млн грн), із дитячою (на 205 млн грн) та дорослою онкологією (на 47 млн грн), дорослою гемофілією (на 301 млн грн), фенілкетонурією (на 39 млн грн), гепатитами (на 14 млн грн), а також хворих на серцево-судинні захворювання (на 43 млн грн). Крім того, додатково профінансовано програму вакцинації (на 71 млн грн) та лікування хворих на мукополісахаридоз (на 218 млн грн), хворобу Гоше (на 34 млн грн), ревматоїдний артрит (на 77 млн грн), муковісцидоз (на 33 млн грн) та дитячу гемофілію (на 104 млн грн).

Нарешті у бюджеті 2017 року передбачено кошти на закупівлю препаратів для замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) в розмірі 16, 9 млн грн. Більше того до бюджету 2016 року МОЗ підготував зміни, які передбачають виділення коштів на закупівлю препаратів ЗПТ у розмірі 13 млн грн.

«Вперше за всю історію нашої організації хворі із гепатитами, онкологією, ВІЛ, туберкульозом та іншими захворюваннями не виходять на вуличні пікети, вимагаючи додаткового бюджетного фінансування на закупівлю ліків. Вперше нам вдалося переконати Мінфін закласти додаткових 2 млрд. грн. на ліки шляхом переговорів, – зазначає Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ «Пацієнти України». – За кожною цифрою в бюджеті на ліки стоїть життя маленьких та дорослих пацієнтів. Ми маємо надію, що Верховна Рада підтримає цей проект бюджету, а Кабмін і надалі прислухатиметься до потреб тяжкохворих українців», додає вона. 

Нагадаємо, попередньо у проект бюджету на 2017 рік було закладено 3,9 млрд грн. – аналогічно до попереднього року. 5 вересня БФ «Пацієнти України» та БО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» направили офіційне звернення до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, Міністра фінансів Олександра Данилюка та в.о. Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун з проханням збільшити бюджет на ліки для тяжкохворих українців. У відповідь на це звернення відбулася зустріч активістів пацієнтських організацій із Міністром фінансів Олександром Данилюком та в.о. Міністра охорони здоров’я Уляною  Супрун, під час якої активістам пообіцяли знайти додаткове фінансування, щоб забезпечити необхідними ліками тяжкохворих українців.

 «Цей успіх став можливим тому, що ми ніколи в своїй роботі не оперуємо лише цифрами, грошима, таблицями або статистичними даними. Ця перемога для мене особисто та для Мережі в цілому означає, що додатково 34 тис. ВІЛ-позитивних пацієнтів отримають лікування наступного року.  На 25 тис. людей більше ми зможемо пролікувати від туберкульозу. Додатково 600 чоловік отримають доступ до сучасних препаратів від гепатиту С, –  говорить Дмитро Шерембей, голова координаційної ради БО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть в ВІЛ/СНІД». – Безпрецедентне досягнення стосується фінансування препаратів замісної терапії. Вперше держава не лише забезпечить лікування вже існуючих 8 881 пацієнтів на програмах ЗПТ але й забезпечить ліками 500 чоловік додатково».

Зазначимо, що ліки та вакцини за бюджет 2017 року для Міністерства охорони здоров’я закуплятимуть міжнародні організації. Завдяки цій реформі у 2015 році для України вдалося зекономити 790 млн грн у порівнянні з 2014 роком.

infografik_2016_fn2-1

Контактна особа: Альона Романюк  093 72 10 800, aliona.r@patients.org.ua, Юлія Чечоткіна 066 95 95 567, y.chechotkina@network.org.ua

 

Поділитись статею

Коментарі до статті:

На жаль, коментарів ще немає. Станьте першим — опублікуйте свій коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Пошук
Головний офіс Пацієнтів України:
Гаряча лінія “Номер здоровʼя”:
Контакти для ЗМІ:

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.