Приречені помирати вийшли під КабМін

17.04.2013

Приречені помирати вийшли під КабМін

Сьогодні 100 українців з бавовняними мішками на головах та зв’язаними руками, неначе приречені на страту, вишикувалися під барабанний дріб в живу стіну перед будівлею Кабінету Міністрів України. Усі вони – пацієнти, хворі на смертельні хвороби, а саме – гепатит, туберкульоз, СНІД, а також активісти. Цією акцією мітингувальники хотіли показати, що 44 000-м українців цього року винесуть смертельний вирок, якщо влада не виділить кошти на життєво-необхідне лікування.

Справа в тому, що 27 березня Бюджетний комітет Верховної Ради України за поданням Кабінету Міністрів України, проголосував поправки до Державного бюджету України 2013 року. У документі, поданому Кабміном, під час голосування було проігноровано доручення Президента України щодо повного фінансування лікування українців, хворих на такі смертельні хвороби, як гепатит, туберкульоз та СНІД. Для цього з державного бюджету, під час його перегляду, потрібно було виділити додатково 607 млн. гривень:

  • 304 млн. гривень на лікування вірусних гепатитів
  • 165 млн. гривень на лікування ВІЛ/СНІДу
  • 138,2 млн. гривень на лікування туберкульозу.

«Доручення Президента повинно бути виконане, і кошти на лікування виділені. Інакше 44 тисячі українців помруть вже цього року. – стверджує Дмитро Шерембей, голова пацієнтської організації ЮКАБ. – Ми сподіваємося, що Кабінет Міністрів, в термін, визначений законодавством, перерозподілить бюджет на користь смертельно-хворих людей. Потрібно встигнути закупити ліки та доправити їх до лікарень якомога скоріше. Особливо це стосується лікування гепатиту С».

Слід зазначити, що згідно з Дорученням Президента, Кабінет Міністрів має вирішити проблему фінансування закупівлі медичних препаратів для гепатиту, СНІДу і туберкульозу до 15 травня 2013 року. Саме тому пацієнти, їх близькі та громадські активісти, які прийшли їх підтримати, сподіваються, що Кабінет Міністрів подасть до Верховної Ради України законопроект про внесення змін до Держбюджету 2013 щодо додаткових видатків в розмірі 607 млн. гривень на закупівлю ліків для смертельно-хворих.

«Я прийшла сюди, щоб люди, які вирішували жити мені чи померти, подивилися на мене та інших людей, що конче потребують ліків. – розповідає Олена, хвора на гепатит С. – Це моя остання надія докричатися до тих, хто вирішує мою долю».

Хочемо наголосити, що Міністерство охорони здоров’я подало запит до Кабміну на виділення коштів для лікування 2000 хворих на гепатит С, яких неминуче очікує смерть цього року в разі відсутності лікування.

Слід відзначити, що одразу після анонсування акції, представники громадських організацій були запрошені на перемовини до Кабінету Міністрів України. На урядовому порталі була розміщена інформація щодо доручення Прем’єр-міністра України Миколи Азарова Міністерствам фінансів та охорони здоров’я передбачити видатки на лікування хворих на ВІЛ/СНІД, туберкульоз та гепатити під час підготовки змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік». Копію цього доручення передав мітингувальникам під час акції перший заступник Міністра охорони здоров’я О.Качур. Він запевнив пацієнтів від імені Кабінету Міністрів, що всі їхні вимоги будуть задоволені, та гроші на лікування будуть виділені.

«Ми насправді шоковані такою швидкою реакцією влади на пацієнтську акцію, і готові до діалогу. – підрекреслив Дмитро Шерембей після акції. – Ми контролюватимемо всі кроки у виконанні цього доручення урядовцями. Також ми зробимо все, щоб ціни на ліки особливо від гепатиту, були знижені в 10 разів в Україні. Наші попередні перемовини з фармацевтичними компаніями довели, що це цілком можливо. Але для цього потрібна закупівля ліків за державний кошт» — додав він.

Додаткова інформація:
Згідно зі статистикою, сьогодні в Україні майже 4 млн. 184 тис. українців інфіковано гепатитами, туберкульозом та ВІЛ.
Гепатит С – найбільш поширена епідемія в Україні. Приблизно 3,5 мільйони українців страждають на вірусні гепатити. Захворювання небезпечне тим, що інфікуватися ним можна в лікарні при маніпуляціях з кров’ю, у стоматолога та навіть у манікюрному салоні. Лікування – недоступне для більшості українців через високу вартість. Один курс лікування коштує 18-20 тис. доларів на рік. За державні кошти ліки від гепатиту С для дорослих ніколи не закуповувались. Більше того, це єдина епідемія в Україні, яка повністю ігнорується Державою: під неї немає ані Національної програми, ані навіть протоколів лікування.

234 832 українців живуть з ВІЛ-інфекцією. Щодня ВІЛ-інфекція вражає 58 українців. У 2012 році в Україні від СНІДу померли майже чотири тисячі осіб.

449 201 українців інфіковані та мають активний туберкульоз. 12 000 помирають щороку від цієї хвороби. Щодня в Україні туберкульоз уражує 102 людини.

Кожного дня від трьох епідемій помирає 209 осіб в Україні.

За 20 років Україна вже втратила 369 780 тисяч громадян від цих епідемій.

Якщо рахувати сім’ї та родичів людей, які мають ці захворювання, то цифра уражених епідеміями сягає близько 12 млн. 150 тис., що становить 36% населення України.

Поділитись статею

Коментарі до статті:

На жаль, коментарів ще немає. Станьте першим — опублікуйте свій коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Пошук
Головний офіс Пацієнтів України:
Гаряча лінія “Номер здоровʼя”:
Контакти для ЗМІ:

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.