Під Верховною Радою виставили старе медичне обладнання та поржавілі ліжка

25.05.2017

Під Верховною Радою виставили старе медичне обладнання та поржавілі ліжка

Сьогодні Міністерство охорони здоров’я, спільно з пацієнтськими організаціями, розставили під Верховною Радою старі лікарняні ліжка та поржавіле медичне обладнання, що досі використовується в лікарнях. Таким чином МОЗ та активісти продемонстрували народним депутатам стан справжньої медицини в країні і закликали їх внести в Порядок денний та проголосувати за Пакет законопроектів  про медичну реформу №6327, №6328, №6329, №6247.

«Як можна лікуватися в таких умовах? Онкохворі діти перебувають у лікарнях місяцями. Таким дітям потрібні позитивні емоції та хороші умови перебування, зручні ліжка, теплі та кольорові палати, тепла вода, місця для батьків, що перебувають з малюками в лікарні і ще багато чого. Медицина повинна стати «дружньою» як до пацієнта, так і до лікаря», – розповідає Ірина Литовченко, співзасновниця МБФ «Таблеточки».

Також пацієнти тримали в руках фотографії, що ілюструють ті умови, в яких змушені лікуватися українці. У той же час, у холі Верховної Ради виставлено понад 20 світлин, що зроблені пацієнтами та активістами в лікарнях різних регіонів України. Це фотодокази старих, напівзруйнованих приміщень та палат, в яких доводиться лікуватися українцям.

 «Зараз частина депутатів кажуть, що ця реформа зробить медицину недоступною для пацієнтів. Але безкоштовна  і сучасна медицина в Україні – це міф. Цією виставкою ми хочемо показати депутатам, які, напевно, ніколи не лікуються в державних медичних закладах, що насправді відбувається в лікарнях та в яких умовах змушені боротися за життя пацієнти, – розповідає Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ «Пацієнти України». –  Кожен депутат, який не голосуватиме за реформу охорони здоров’я, хоче зберегти існуючий стан речей і позбавляє своїх виборців якісного медичного обслуговування», – додає вона.

Завдяки Пакету законопроектів №6327, №6328, №6329, №6247 пацієнти зможуть отримувати якісні медичні послуги і самостійно обирати де лікуватися.  Вперше кошти, виділені на медицину, витрачатимуться не на утримання стін лікарень, а на пряму оплату лікування конкретних українців на єдиних для всіх умовах. Реформа медицини забезпечить чесні стосунки між лікарем та пацієнтом. Безкоштовними для українських пацієнтів будуть невідкладна допомога зі всім лікуванням та ліками, звернення до сімейного лікаря, терапевта, педіатра, а також паліативна допомога для невиліковно хворих.

Минулого тижня Верховна Рада провалила голосування за включення в порядок денний Пакет законопроектів про медичну реформу №6327, №6328, №6329, №6247. Зокрема, розгляд реформи не підтримала правляча партія БПП, а також фракції Радикальної партії та Батьківщини.

Критично важливо розпочати реформу медицини саме зараз, оскільки наступна така можливість випаде Україні не раніше, ніж через 5 років.

«Ми дуже сподіваємося, що пакет законопроектів, який дасть змогу розпочати реформу охорони здоров’я буде підтриманий демократичними силами в Парламенті,заявляє Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров’я. – Це історичний шанс для країни розпочати найбільш затребувану реформу в країні, яку підтримали всі міжнародні партнери та медична спільнота».

  • 97% українців купують ліки самостійно
  • Кожен пацієнт, коли приходить в лікарню змушений купувати ліки, робити неофіційні платежі, змушений платити хабарі
  • 84% українцям, які були госпіталізовані протягом останнього року, було складно або неможливо знайти кошти на ліки під час стаціонарного лікування
  • Українці змушені продавати коштовні речі, майно та позичати гроші, щоб придбати ліки
  • Якщо в родині з’являється важкохворий пацієнт, така родина одразу потрапляє за меж бідності
  • За даними ВООЗ 136 000 українців можна врятувати щороку, якщо відбудеться реформа медицини

Контактна особа: Альона Романюк 050 335 53 01, 093 72 10 800, aliona.r@patients.org.ua

Поділитись статею

Коментарі до статті:

На жаль, коментарів ще немає. Станьте першим — опублікуйте свій коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Пошук
Головний офіс Пацієнтів України:
Гаряча лінія “Номер здоровʼя”:
Контакти для ЗМІ:

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.