Чиновник часів Януковича на посаді заступника секретаря РНБО. Пацієнтські організації вимагають звільнення.

24.10.2022

Чиновник часів Януковича на посаді заступника секретаря РНБО. Пацієнтські організації вимагають звільнення.

Найбільші українські пацієнтська організації — БФ “Пацієнти України” та БО “100% Життя” звернулись до президента України Володимира Зеленського з проханням звільнити Олексія Соловйова з посади заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Пацієнтська спільнота стверджує, що пан Соловйов намагався зачистити український фармринок від іноземних виробників ще за часів президента Януковича, коли очолював Держлікслужбу, і продовжує це робити зараз. 

МОЗ спільно з РНБО вже позбавило 35 європейських лікарських засобів реєстрації і ще більше 300 на черзі. Серед них ліки для лікування артеріальної гіпертензії, діабету 2 типу, аутизму у дітей, онкології, в тому числі раку молочної залози, які тепер можуть стати недоступними для українських пацієнтів.

Такі наслідки закону щодо обмеження обігу лікарських засобів №2271. Він набув чинності у червні цього року і одним із його ініціаторів є Олексій Соловйов. 

Благодійний фонд “Пацієнти України” спільно з ГО “Центр протидії корупції” заявляють про те, що цей закон має на меті зачищення фармацевтичного ринку від конкурентів.

“У межах дії цього закону, Міністерство охорони здоров’я України, під пильним наглядом з боку РНБО,  прибрало з ринку 35 препаратів, вироблених в європейських країнах, на черзі — ще більше 300. Так вони нібито спонукають великих фармвиробників закрити виробництва у росії. Насправді це є імітацією боротьби з країною-агресором. Бо закон дає цим чиновникам можливість в ручному режимі зачищати ринок від конкурентів ціною життя українців”, — заявила виконавча директорка БФ “Пацієнти України” Інна Іваненко.

Фахівці проаналізували документ ще на стадії законопроєкту і виявили, що критерії вибору компаній — нечіткі та маніпулятивні, що дозволяє вручну забороняти імпорт ліків будь-якого іноземного виробника. Наприклад, якщо міжнародна (чи українська) компанія станом на 24 лютого мала в рф чи білорусі виробничі потужності чи замовляла контрактне виробництво, або навіть просто вчиняла будь-які правочини з компаніями, які мали там виробництво, то — її ліки в Україні мають бути усунені з ринку.

Наслідком цього закону вже стало те, що пацієнти втратили доступ до свого лікування. Також фахівці звертають увагу, що загалом законопроєкт призведе до втрати конкуренції на ринку лікарських засобів, що скоротить асортимент і водночас призведе до росту цін і дефіциту в багатьох категоріях життєво необхідних ліків.

Вони нагадують, що за програмою “Доступні ліки” (яка включає найбільш затребувані пацієнтами препарати) за окремими напрямками іноземні препарати задовольняють до 90% потреб українців. А, для прикладу, деякі антибіотики для лікування інфекцій дихальних шляхів взагалі не виготовляються вітчизняними виробниками.

“Особливо цинічно це виглядає під час широкомасштабної війни, коли багато пацієнтів і так втратили безперебійний доступ до ліків через обстріли, руйнування та окупацію. Закон від самого початку був розкритикований професіоналами й громадськістю через ризики для населення України, яке по суті втрачає доступ до якісних препаратів іноземного виробництва. Сподіваюся, що у владі звернуть на це увагу та врегулюють проблему, адже йдеться про життя та здоров‘я громадян”, — наголошує юристка, заступниця виконвчої директорки ЦПК Олена Щербан.

Тож громадські організації закликають владу звільнити з посади пана Соловйова та внести зміни до закону, аби не позбавляти життєво необхідних препаратів українців, а також не позбавляти фармацевтичний ринок конкуренції на користь окремих гравців.

У благодійному фонді нагадують, що коли Соловйов очолював Держлікслужбу, Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяв в ручному режимі видавати ліцензії виробникам ліків. Це, зокрема, ще тоді давало зелене світло усуненню ліків іноземного виробництва з ринку.

Крім цього, Соловйов неодноразово безпідставно ініціював “перевірки” європейських виробників ліків, що призводило до додаткового зростання цін на медичну продукцію в Україні. Тоді, у 2013 році БФ “Пацієнти України” домігся зупинення дії лобістського закону, а самого Соловйова зі скандалом звільнили з посади.

Поділитись статею

Коментарі до статті:

На жаль, коментарів ще немає. Станьте першим — опублікуйте свій коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Пошук
Головний офіс Пацієнтів України:
Гаряча лінія “Номер здоровʼя”:
Контакти для ЗМІ:

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.