Закупівлі Деламаніду за бюджетні кошти для лікування туберкульозу

23.09.2021

Закупівлі Деламаніду за бюджетні кошти для лікування туберкульозу

У 2021 році МОЗ передав Державному підприємству “Медичні закупівлі України” нові напрями централізованих закупівель, серед яких — закупівля протитуберкульозних ліків. Цьогоріч заплановано закупити 32 лікарських засоби. Зупинимося на одному з найбільш необхідних препаратів для лікування туберкульозу — Деламанід.

Деламанід — це інноваційний лікарський засіб, критично важливий для комплексного лікування туберкульозу із розширеною резистентністю. В Україні він зареєстрований відносно нещодавно, на початку 2019 року, і наразі представлений єдиним препаратом під торговою маркою “Дельтіба”. Виробником препарату є японська фармкомпанія Otsuka Pharmaceutical Co. Ltd, а власником українського реєстраційного посвідчення — німецька фірма R-Pharm Germany GmbH. (Більше про Деламанід — на сайті Центру громадського здоров’я)

З моменту реєстрації цей препарат закуповували через Prozorro 11 разів. Крім ДП “Медичні закупівлі України” його замовляють дві профільні державні медичні установи — Національний інститут фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України та Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України. 

Ціни на “Дельтібу” коливаються в залежності від року та від обсягу замовлення. 

Так, у 2019 році Інститут пульмонології та фтизіатрії і Центр охорони здоров’я ДКВС придбали “Дельтібу” в одного постачальника, ТОВ “Діатом”, за ціною 95-105 грн за таблетку. Загальна вартість закуплених препаратів тоді склала 6,6 млн грн.

У 2020 році інститут Яновського знову закупив “Дельтібу” у ТОВ “Діатом”, за ціною 97 грн за таблетку, а центр ДКВС — придбав у компанії “Оптіма-Фарм” майже по 121 грн за таблетку. БФ “Пацієнти України” тоді звертався до Центру охорони здоров’я ДКВС та постачальника пояснити різницю у ціні і, по можливості, знизити вартість препарату, однак ціна залишилася такою ж. У відповіді на звернення “Оптіма-Фарм” пояснила, що така вартість зумовлена ціною їхнього постачальника.

Разом з тим у 2021 році вже на новому тендері Центру охорони здоров’я ДКВС переможцем знову стала “Оптіма-Фарм” з ціновою пропозицією 123 грн за таблетку, але згодом сторони уклали додаткову угоду знизили ціну до 110 грн. А для Інституту пульмонології та фтизіатрії ціна на “Дельтібу” навпаки зросла з минулорічних 97 грн до 123 грн за таблетку (постачальник — СТМ-Фарм).

Яка ситуація з цінами на Деламанід на централізованих закупівлях?

До цього року Деламанід для МОЗ закуповували міжнародні закупівельні організації, зокрема Програма розвитку ООН в Україні (ПРООН). Так, за кошти 2018 року ПРООН закупила 3,3 млн таблеток  “Дельтіби” по 73 грн за таблетку (нагадаємо, що міжнародні організації можуть закуповувати незареєстровані препарати), а за кошти 2020 року — 1,4 млн таблеток по 83 грн за штуку.

Як уже говорилося, у 2021 році Деламанід у рамках програми централізованих закупівель закуповується державним підприємством “Медичні закупівлі України”. 16 серпня ДП “Медичні закупівлі України” уклали договір на поставку 3,9 млн таблеток препарату “Дельтіба” з латвійською компанією LLC “MAGNIPHARMA”. Вартість однієї таблетки — 73 грн. Як бачимо, отримана ціна є вигіднішою, ніж у ПРООН і вже набагато нижчою за ціни для інших бюджетних установ.

Чому важливо порівнювати ціну таблетки? Тому що зазвичай державні установи замовляють “Дельтібу” у великих кількостях — мова йде про тисячі таблеток. Тому, якщо порівняти різницю в цьогорічній ціні Інституту Яновського та ДП “Медичні закупівлі України”, то 50 гривень на одній таблетці при закупівлі 40 800 таблеток (а саме стільки закупив Інститут) дають загальну різницю у 2 млн грн.

Звичайно, треба врахувати різницю в обсязі замовлення, оподаткуванні товару (закуплені централізовано ліки звільняються від ПДВ). Однак різниця у вартості річних закупівель вражає: у 2020 році державними установами було закуплено 74,7 тис. таблеток на 2,45 млн грн дорожче, ніж ПРООН.

Ці мільйони гривень — це гроші державного бюджету, за які можна було купити додаткові обсяги ліків або надати більше послуг по лікуванню. 

Чи можливо для державних установ досягнути такої економії коштів? Так, і один зі шляхів отримання дешевших ліків може бути закупівля Деламаніду для Інституту фтизіатрії та пульмунології та Центру охорони здоров’я ДКВС через ДП “Медичні закупівлі України” як центральну закупівельну організацію.  На прикладі цьогорічних тендерів ми добре бачимо, як більший обсяг замовлення впливає на зменшення ціни.

Проте питання проведення Державним підприємством “Медичні закупівлі України” тендерів для потреб інших замовників уже кілька років висить у повітрі через відсутність нормативних підстав. Тим часом заклади охорони здоров’я продовжують платити великі гроші за ліки для пацієнтів.

Поділитись статею

Коментарі до статті:

На жаль, коментарів ще немає. Станьте першим — опублікуйте свій коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Пошук
Головний офіс Пацієнтів України:
Гаряча лінія “Номер здоровʼя”:
Контакти для ЗМІ:

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.