Ліки від ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та гепатитів: як медзаклади Мін’юсту та НАМН купували медпрепарати у першому півріччі 2021 року

23.09.2021

Ліки від ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та гепатитів: як медзаклади Мін’юсту та НАМН купували медпрепарати у першому півріччі 2021 року

БФ “Пацієнти України” підготував проміжний звіт про моніторинг закупівель першого півріччя 2021 року у державних установах Міністерства юстиції та Академії медичних наук, які працюють з хворими на туберкульоз, ВІЛ/СНІД та вірусні гепатити: 

  • Національний інститут фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського;
  • Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського;
  • Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України.

Під час дослідження було проаналізовано відповідність закупівель вимогам законодавства, аналіз показників конкуренції, економії, а також порівняння цін на закуплені препарати з цінами інших замовників на Prozorro. Для порівняння цін бралися препарати одного і того ж виробника та однакової торгової марки. 

Моніторинг охопив закупівлі, на яких державними установами було придбано 25 лікарських засобів загальною вартістю майже 63,2 млн грн. 

Конкуренція на торгах у державних установ залишається приблизно такою ж, як і минулого року. На 12 завершених лотах участь брали 2 компанії-постачальники — мінімальна кількість учасників для того, щоб відбувся аукціон. Ще на 3 завершених лотах брали участь 3-5 учасників. Разом з тим показники економії на аукціонах цьогоріч значно покращилися: якщо у 2020 році на 14 з 16 торгів відсоток економії склав 0-2%, то у 2021 році більше половини лотів (8 з 15) завершилися з економією 15-32%. Проте суттєвого здешевлення препаратів порівняно з іншими замовниками не відбулося, що може свідчити про встановлення високої очікуваної вартості на тендерах.

Порівняння цін показало, що державні установи у більшості випадків закуповують ліки приблизно за такою ж ціною, як інші заклади охорони здоров’я на Prozorro, а деякі препарати були закуплені дешевше. Разом з тим, Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського придбав ряд препаратів для лікування ВІЛ/СНІД суттєво дорожче, ніж їх закупило минулоріч ДП “Медичні закупівлі України”, що, в першу чергу, пов’язано з різницею у кількості закуплених ліків. Така різниця в ціні свідчить про доцільність переведення закупівель ліків для антиретровірусної терапії на центральний рівень, що б забезпечило значну економію коштів для Інституту, а відтак дало б змогу закуповувати більше необхідних препаратів.

Аналіз переможців на тендерах свідчить, що постачальниками ліків для державних установ до кінця 2021 року будуть переважно ті ж компанії, що й у 2020 році. Детальний аналіз по кожній з компаній-постачальників був проведений у попередньому звіті БФ “Пацієнти України” за результатами моніторингу закупівель державних установ у 2020 році.

Єдиний новий учасник-переможець, якого не було у закупівлях минулого року, і про якого варто згадати тут, є ТОВ “СТМ-Фарм”. Компанія була створена наприкінці 2020 року. Її засновниками є ТОВ “БаДМ” та Дитятковський Олександр Маркович. “СТМ-Фарм” фактично належить до орбіти “БаДМ” та “БАДМ-Б”, ймовірно, була створена для того, щоб обійти рішення АМКУ про заборону брати участь фірмам “БаДМ” та “БАДМ-Б” на торгах у Prozorro через розслідування про антиконкурентні узгоджені дії на тендерах.

 


Ознайомитися з детальним аналізом можна за посиланням.

 

Поділитись статею

Коментарі до статті:

На жаль, коментарів ще немає. Станьте першим — опублікуйте свій коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Пошук
Головний офіс Пацієнтів України:
Гаряча лінія “Номер здоровʼя”:
Контакти для ЗМІ:

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.