Інструкції для пацієнтів: як і навіщо користуватися відкритими даними

15.04.2021

Інструкції для пацієнтів: як і навіщо користуватися відкритими даними

За допомогою відкритих електронних даних кожен може дізнатися, в якій лікарні йому отримати безоплатні медичні послуги. Як далеко потрібна лікарня від дому, чи є там потрібний лікар? Інформацію про роботу лікарні та скільки лікарні отримали коштів, як їх витрачають?  

Користь відкритих даних

Майже 2,5 мільйони переглядів на дашбордах НСЗУ за рік та 0,5 за місяць, — стільки разів скористалися відкритими даними Національної служби здоров’я України. Про це на зустрічі з громадськими організаціями регіону розповіла директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця.

“Такі високі цифри переглядів свідчать про те, що людям потрібна ця інформація. Пацієнти завжди можуть перевірити, де надається та чи інша послуга безоплатно за контрактом з НСЗУ, знайти на карті аптеку, яка працює за програмою “Доступні ліки”, щоб отримати безоплатні медикаменти. Що більше люди будуть використовувати ці дані, то більше будуть обізнані про свої права”,—  зазначила Мар’яна Возниця. 

Докладну інформацію про місця надання послуг за програмою медичних гарантій можна знайти у розділі: “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій (ПМГ)”. 

Тут є карта лікарень, де пацієнт може отримати послугу. Детальна інформація про укладені договори. У закладці “Розподіл сум договорів за групами послуг” за допомогою фільтрів за областями і медзакладами, будь-хто може подивитися, скільки той чи інший медичний заклад отримав коштів і на які послуги.

Де отримати медичну допомогу 

Для пошуку необхідної лікарні, де пацієнт може отримати необхідну медичну допомогу, варто скористатися дешбордом “Карта надавачів медичної допомоги з деталізацією за групами послуг”. 

  1. Оберіть область та населений пункт, де ви б хотіли отримати медичну послугу; 
  2. Оберіть вид допомоги, медичний напрям та группу послуг — зазвичай цю інформацію вказує сімейний лікар у направленні; 
  3. Обирайте на карті ту лікарню, яка найбільш для вас зручна! 
  4. У цій лікарні, за направленням сімейного лікаря, терапевта або педіатра ви можете отримати безоплатну медичну допомогу! 

Контроль лікарень 

Директорка Східного міжрегіонального департаменту Наталія Будяк розповіла громадським організаціям, як перевірити, скільки і на що медзаклади витрачають грошей. Це можна зробити у новому дешборді “Звіт про доходи та витрати надавачів медичних послуг (окремі показники)”.

“Це новий, але дуже важливий для громадськості дашборд. В ньому можна обрати будь-який медичний заклад і перевірити всі фінансові операції. Там є інформація, скільки коштів заклад отримав, скільки залишалось на рахунках закладу на початку або в кінці звітного періоду, на що заклад витрачає кошти, що купував, скільки витратив на заробітну плату працівників та багато іншого. Відкритість цих даних – це дуже хороший стимул для лікарень витрачати кошти ефективно і прозоро – а це означає кращу якість послуг для пацієнтів”, – зазначила Наталія Будяк. 

На дашбордах можна знайти також інформацію про те, які медзаклади подали пропозиції на послуги за програмою медичних гарантій 2021 року; електронну карту місць надання первинної медичної допомоги; карту аптек, які працюють із програмою Доступні ліки”, статистику щодо вакцинації населення тощо. 

Також на зустрічі разом із десятками громадських організацій обговорили, як відбувається реформа в західному та східному регіонах та як громадські організації можуть співпрацювати з Національною службою здоров’я України. 

Зустріч відбулася за підтримки Проекту USAID “Підтримка реформи охорони здоров’я”. Проект разом з НСЗУ проводить серію заходів для  громадського сектору з метою покращення розуміння процесів трансформації системи охорони здоров’я, прав пацієнтів та їх захисту, посилення спроможності щодо комунікації змін у системі. 

Поділитись статею

Коментарі до статті:

На жаль, коментарів ще немає. Станьте першим — опублікуйте свій коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Пошук
Головний офіс Пацієнтів України:
Гаряча лінія “Номер здоровʼя”:
Контакти для ЗМІ:

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.