Через дії правоохоронних органів тяжкохворі діти можуть залишитись без лікування

20.11.2018

Через дії правоохоронних органів тяжкохворі діти можуть залишитись без лікування

image
Через слідчі дії у лікарнях можуть припинити видачу Анакінри – препарату, котрий закуповується за кошти державного бюджету для лікування рідкісних форм первинних імунодефіцитів (ПІД) у дітей. Нацполіція відкрила кримінальне провадження щодо цього препарату: документи, які мають відношення до закупівлі Анакінри, вже вилучено у Міністерства охорони здоров’я, логістичного підприємства – ДП “Укрвакцина” і в лікарнях Івано-Франківської та Полтавської областей, до яких було доставлено препарат. У рамках слідчої роботи препарат взагалі може бути вилучено з лікарень.

Провадження відкрито через начебто неправомірність проведених закупівель. Варто зазначити, що препарат було закуплено через ПРООН – міжнародну авторитетну організацію із багаторічним досвідом закупівель у багатьох країнах світу. І, власне, якраз залучення міжнародних організацій допомогло здійснити закупівлю на міжнародному ринку і забезпечити маленьких пацієнтів необхідним лікуванням за рахунок держави. Цього року держава вперше забезпечила маленьких пацієнтів із первинними імунодефіцитами необхідним лікуванням. Раніше батьки таких дітей з рідкісними захворюваннями імунної системи були змушені купувати препарат за кордоном, адже купити його в Україні, навіть за власний кошт, було неможливо – через невелику кількість пацієнтів виробник  не був зацікавлений у виході на український ринок. Тож батьки самотужки збирали кошти не тільки на купівлю дуже дороговартісного препарату, а й на його доставку в Україну.

Закуплений препарат містить усі відповідні сертифікати якості і застосовується для лікування пацієнтів у Євросоюзі.

У жовтні річний обсяг препаратів було доставлено у лікарні Полтавської та Івано-Франківської областей і видано батькам пацієнтів у обсязі, достатньому для забезпечення дітей лікуванням на найближчі три місяці. Залишок препаратів зберігається на складах лікарень у спеціальних умовах. Наступну частину препаратів для діток батьки прийдуть отримувати у грудні. Проте чи зможуть лікарі дати ці препарати, чи вони будуть вилучені правоохоронними органами – невідомо.

“П’ять довгих років, щоб врятувати життя дитини, я стояла на колінах, збирала кошти, їздила сама за кордон за ліками. – коментує Олена Степаненко, мама дитини з ПІД – І от нарешті держава забезпечила мою дитину лікуванням. МОЗ вперше привезло нам Анакінру. Але тепер виходить, що держава однією рукою дає, а другою забирає. Цікаво, чому з таким самим запалом поліція не ловить реальних злочинців, а тільки “розслідує” як так вийшло, що пацієнти отримали лікування. Чи готові будуть вони відповісти за свої дії, якщо у грудні наші діти залишаться без ліків?

Батьки маленьких пацієнтів налякані: провадження може означати, що їм доведеться повернути ті ліки, якими діти вже лікуються. Пацієнтська спільнота наполегливо просить правоохоронні органи не створювати перешкоди у лікуванні пацієнтів та якнайшвидше поставити крапку у провадженні, скоріше схожому на черговий випад у бік закупівель ліків через міжнародні організації, які вже чотири роки не дають спокою корупціонерам, відстороненим від грошових потоків.

Поділитись статею

Коментарі до статті:

На жаль, коментарів ще немає. Станьте першим — опублікуйте свій коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Пошук
Головний офіс Пацієнтів України:
Гаряча лінія “Номер здоровʼя”:
Контакти для ЗМІ:

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.