В Україні скасували «вічнозелені» патенти на ліки

22.07.2020

В Україні скасували «вічнозелені» патенти на ліки

21 липня Верховна Рада України прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реформи патентного законодавства)». Ухвалений  Закон регулює патентне законодавство в різних сферах, у тому числі і медичній. А саме, ліквідовує так званні «вічнозелені» патенти на ліки, що створюють штучні перепони для доступу до дешевших генеричних версій ліків.

Створення інноваційних ліків вимагає величезних фінансових ресурсів. Для цього існує 20-річна патентна монополія на ліки, під час якої її власник формує бажану йому ціну на ринку. 

Проте в Україні через прогалини в законодавстві існувала можливість продовжити цей  патент ще на 5, а то й більше років, видаючи за інноваційний продукт перепаковану стару молекулу. Наприклад, коли фармацевтичні компанії просто змінюють дозування або замість рідкої форми ліків видають таблетку. 

Такі фейкові патенти призводять до цінових зловживань фармацевтичними  компаніями. При цьому не пускаючи на ринок не менш якісні, але значно дешевші генерики. А пацієнти змушені платити завищені ціни, бо просто не мають вибору. 

Закон встановлює в Україні високі стандарти до патентів на ліки. Він дозволяє:

  • надавати правову охорону, а відтак монополію лише справді інноваційним лікам;
  • усунути недобросовісні зловживання фармацевтичних компаній щодо патентів;
  • знизити ціни на ліки для пацієнтів. 

Ухвалення та підписання закону президентом — це ще один важливий маркер, який покаже, що на першому місці в медичній системі: пацієнт та його здоров’я чи нажива фармкомпаній.

Благодійний фонд «Пацієнти України» закликає президента України Володимира Зеленського підписати цей Закон. Адже пацієнтська спільнота більше 6 років чекала на позитивні зміни в патентному законодавстві та боролась проти «вічнозелені» патентів. Тепер пацієнти можуть розраховувати на доступні та якісні ліки.

Нагадаємо, що у жовтні 2019 року БФ «Пацієнти України» вийшли на акцію «Ліки — не коштовності» під стіни Верховної Ради на підтримку ідеї скасування «вічнозелені» патентів. 

Поділитись статею

Коментарі до статті:

На жаль, коментарів ще немає. Станьте першим — опублікуйте свій коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Пошук
Головний офіс Пацієнтів України:
Гаряча лінія “Номер здоровʼя”:
Контакти для ЗМІ:

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.