Кабмін затвердив ручне керування медичних закупівель: країна може залишитися без ліків

16.06.2020

Кабмін затвердив ручне керування медичних закупівель: країна може залишитися без ліків

12 червня Кабінет міністрів України вніс зміни до постанови, якою ускладнює процес медичних закупівель. Громадські організації застерігають, шо цим самим країна отримала ручне керування закупівель, що загрожує відсутністю життєвоважливих препаратів у пацієнтів.

Тепер без погодження з Міністерством охорони здоров’я України державне підприємство «Медичні закупівлі України» не зможе нічого закупити. Держпідприємство тепер повинно погоджувати із МОЗ кожне технічне завдання – навіть тендер не можна оголосити, поки міністр охорони здоров’я Максим Степанов не дасть команду «можна»

Крім цього, на погодження до МОЗ треба надавати навіть проекти договорів (цікава практика коли не сторона договору погоджує договір) —  інакше ДП гроші на свій рахунок  не отримає, а відповідно і нічого не закупить.

«Схоже у Степанова та команди такий підхід до керування – все своїми руками. Адже погоджувати кожнісіньку закупівлю держпідприємства — означає затягувати весь процес. Міністерство вже нахабно та незаконно втрутилися в закупівлю захисних костюмів підприємством для лікарів. І тепер просто намагається «легітимізувати»таке втручання на кожному кроці закупівель для тяжкохворих українців. Очевидно, що МОЗ зацікавлений не в оперативних та якісних закупівлях, а в намаганні заробити і віддати гроші туди, куди «треба», а не купити дешевше»,— коментує член правління Центру протидії корупції Олена Щербан.

Такою постановою МОЗ, фактично, зможе в «ручному режимі» проводити закупівлі та штучно затягуватиме строки, звинувачуючи у всьому Держпідприємство. Більше того, подібне регулювання прямо суперечить принципам закупівель, що визначені Законом України «Про публічні закупівлі», зокрема, ефективності, пропорційності та об’єктивності.

Також, це негативний сигнал для бізнесу стверджують громадські організації, адже потенційні постачальники розумітимуть, що навіть вигравши тендер можуть не отримати оплати, бо міністру може щось не сподобатися.

«Ми обурені! Спочатку пацієнти та громадськість буквально змушують МОЗ запустити закупівлі ліків та медичних виробів. Самостійно забезпечуємо медиків  засобами  захисту. Натомість МОЗ ініціює зміни до законодавства, які перетворюють незалежну закупівельну агенцію на тендерний комітет МОЗ. Це ніщо інше як спроба перебрати на себе всі тендерні повноваження. І це загроза зриву тендерів, адже зараз МОЗ місяцями не погоджував 8 необхідних документів для запуску закупівель, а тепер місяцями не погоджуватиме технічні завдання або договори, як це уже мало місце»,— коментує виконавчий директор Благодійного Фонду «Пацієнти України» Інна Іваненко.

МОЗ не вперше намагається вставити палки в колеса новоствореним держпідприємствам, що притримуються прозорих та чесних принципів роботи. Спершу міністерство вирішило самостійно закупити захисні комбінезони для лікарів, переплативши вдвічі. Згодом Степанов вирішив без прозорого конкурсу призначити на посаду голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ) фігуранта антикорупцийних розслідувань Костянтина Яриніча.

Також Степанов та його заступниця Світлана Шаталова затягували підписання критично необхідні документів для старту закупівель для важкохворих пацієнтів.

Замість того, щоб шукати варіанти виходу з кризи, максимально все спрощувати і дати всім робити свою роботу, МОЗ придумує, як все нові лазівки для контролю, на які він не має ні права, ні експертизи. Дефіцит, який може утворитися восени, міністерство стимулює ще більше, створюючи такі контролюючі механізми.

Поділитись статею

Коментарі до статті:

На жаль, коментарів ще немає. Станьте першим — опублікуйте свій коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Пошук
Головний офіс Пацієнтів України:
Гаряча лінія “Номер здоровʼя”:
Контакти для ЗМІ:

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.