Звернення щодо збільшення видатків на закупівлю ліків та медичних виробів в бюджеті – 2020

16.10.2019

Звернення щодо збільшення видатків на закупівлю ліків та медичних виробів в бюджеті – 2020

Народному депутатові України,

Голові Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

Арістову Ю.Ю.

 Шановний Юрію Юрійовичу!

Благодійний фонд «Пацієнти України» засвідчує Вам свою повагу та публічно звертається до Вас та всіх причетних до формування проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» із  наступним.  

Щодня в Україні від тяжких захворювань помирає близько 1 600 людей[1], щороку країна втрачає внаслідок смертельних хвороб близько 600 000 своїх громадян. Мільйони пацієнтів, які живуть з рідкісними, хронічними або інфекційними захворюваннями: онкологією, туберкульозом, вірусними гепатитами В та С, ВІЛ/СНІДом, гемофілією та іншими захворюваннями, не можуть дозволити собі дороговартісне лікування та їх єдиний шанс на життя – отримати ліки від держави.

За кошти, які держава виділяє щороку на закупівлю лікарських засобів для лікування смертельно небезпечних хвороб, вдається забезпечити необхідними медикаментами менше половини пацієнтів. Так, в Державному бюджеті України  на 2019 рік на закупівлю лікарських засобів та медичних виробів в рамках бюджетної програми КПКВК 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» закладено 6 575 019,0 тис. грн, що покриває потребу 2019 року у ліках лише на 40%. 

Попри таку сумну статистику, проект бюджету 2020 не враховує реальну потребу в ліках та в деяких програмах урізає фінансування майже вдвічі у порівнянні з нинішнім роком. Зокрема:

  • Фінансування програм для лікування пацієнтів з орфанними (рідкісними) захворюваннями зменшилося в середньому вдвічі. Станом на 2019 рік на дані програми фінансування передбачено у розмірі близько 1 756 248,6 тис. грн. Натомість у бюджеті на 2020 рік ця сума зменшується до 1 172 259,5 тис. грн. Це при тому, що для забезпечення повної потреби у ліках для цієї групи пацієнтів необхідно не менше ніж 2 388 880,6 тис. грн. (Табл. 1) Орфанні хвороби – це вроджені або набуті захворювання, які трапляються вкрай рідко – рідше ніж один випадок на 2 тис. осіб. Серед них: муковісцидоз, первинні імунодефіцити, легенева гіпертензія, ювенільний ревматоїдний артрит та багато інших. Ці хвороби не лише мають тяжкий і хронічний перебіг, але й супроводжуються зниженням якості та скороченням тривалості життя пацієнтів. Такі люди зазвичай потребують дороговартісного, безперервного та пожиттєвого лікування. Так, наприклад, хворим на торсійну дистонію для повноцінного життя необхідно вживлювати в мозок систему вартістю 27-30 тис. доларів раз у 3-4 роки. А пацієнтам з ювенільним ревматоїдним артритом щомісяця потрібно 40-50 тис. грн на лікування – і так пожиттєво. У більшості випадків необхідне лікування не доступне в аптеках і без допомоги держави сім’ям неможливо подолати фінансовий тягар. Просимо забезпечити фінансування, додатково виділивши суму в обсязі 2 388 880,6 тис. грн на ліки для пацієнтів з орфанними (рідкісними) захворюваннями і в жодному разі не опускати планку нижче 2019 бюджетного року, бо наслідки будуть катастрофічними. 
  • Окрім орфанних, фінансування ще низки програм було урізано у порівнянні з нинішнім роком, а саме: дитячий церебральний параліч, аутизм, кровотечі, перитонеальний діаліз, ендопротези, розсіяний склероз, трансплантація тощо. Для забезпечення повної потреби за цими програмами фінансування має бути не менш ніж 764 178,4 тис. грн. Тож, просимо виділити додаткове фінансування у  розмірі 410 776,3 тис. грн. (Табл. 2)
  • Такі соціально небезпечні хвороби, як туберкульоз, ВІЛ/СНІД, наркозалежність, гепатити – стали викликами для сучасної системи охорони здоров’я і державної політики в цілому. Впродовж останніх років спостерігається зростання інфікування. Для запобігання ще більшого розповсюдження цих хвороб, держава має щорічно збільшувати фінансування на діагностику та впровадження якісного лікування. Тож, просимо виділити додаткове фінансування цих програм у розмірі 463 692,5 тис. грн. (Табл. 3)
  • Серцево-судинні захворювання є найчастішою причиною смерті в Україні. Вони вражають серце та судини і є причиною практично кожної третьої втрати життя. Онкологічні захворювання – друга з основних причин смертності. Рак забирає життя кожної шостої людини. Ці дві програми потребують особливої уваги, тому вкрай важливо збільшити видатки на забезпечення лікарськими засобами і медичними виробами хворих на серцево-судинні захворювання на 454 180,0 тис. грн та для пацієнтів з онкологічними захворюваннями на 1 222 083,0 тис. грн. 

Пам’ятаємо, що недофінансування державних програм може позбавити тисячі українців найважливішого – їхнього життя.  

Просимо вжити всіх необхідних заходів задля захисту інтересів пацієнтів та забезпечити належне фінансування на закупівлю ліків від тяжких хвороб та відстояти додаткове збільшення фінансування на 2020 рік у розмірі 4939 612, 42 тис. грн.


За дорученням організацій та фондів:

  1. БО «100% життя»
  2. ГО «Афіна. Жінки проти раку»
  3. БФ «СТОПРАК»
  4. ГО «Ліки Контроль»
  5. БФ «Діти з гемофілією»
  6. ГО «Дитина з майбутнім»
  7. БО «TBpeopleUkraine»
  8. БФП «КРАПЛЯ КРОВІ»
  9. ГО «ІСКРА НАДІЇ»
  10. БО «Чернігівська МЕРЕЖА»
  11. ГО «Гармонія руху»
  12. ВГО «Радість руху»
  13. Асоціація батьків передчасно народжених дітей «Ранні пташки»
  14. БФ «Дихай вільно!»
  15. ВГО «Всеукраїнська асоціація допомоги хворим на муковісцидоз»
  16. ГО «Об’єднання Хворих на Торсійну Дистонію»
  17. ГО «Всеукраїнська асоціація кришталевих людей»
  18. БФ «Запорука»
  19. ГО «БРИГАНТИНА»
  20. ГО «Рідкісні імунні захворювання»
  21. БФ «Відкриті долоні»
  22. ГО «Українська спільнота людей з розсіяним склерозом»
  23. ГО «Меланома Україна»

Поділитись статею

Коментарі до статті:

На жаль, коментарів ще немає. Станьте першим — опублікуйте свій коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Пошук
Головний офіс Пацієнтів України:
Гаряча лінія “Номер здоровʼя”:
Контакти для ЗМІ:

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration

Номер здоровʼя

Гаряча лінія з підтримки пацієнтів. Дізнайся про свої права на безоплатні медичні послуги!
Popup Illustration
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.