Маразм міцнів. Свідки Богатирьової подали в суд на активістів

Маразм міцнів. Свідки Богатирьової подали в суд на активістів

Команда колишнього міністра охорони здоров’я, прихильниці коштовних сумочок Раїси Богатирьової, яка розшукується Інтерполом за розтрату державного майна в особливо великих розмірах, подала в суд на активістів.

7b331fe-crown-agents-pills-ukraine

Саме так – це не галюцинація та не параноя після Революції Гідності, а реальний факт. Люди, які роками заробляли на смертельно-хворих людях не сидять у в’язницях, а намагаються позбутися активістів, які боролися з ними та повернутися на свої «хлібні» місця.

povistka_sud

Ось позов до суду на активістів БФ «Пацієнти України» та «Центру протидії корупції».  Від Дмитра Підтуркіна, радника Богирьової та бізнес-партнера її першого заступника Романа Богачова, який за сумісництвом був головою Тендерного комітету МОЗ.

pidturkin

Дмитро Підтуркін, «сірий кардинал» тендерних закупівель ліків в Міністерстві охорони здоров’я часів Богатирьової, стверджує, що ніколи не працював в Міністерстві, а був просто «радником», що ніяким чином не впливало на процес закупівель.

pidturkin-ne-radnyk

Дмитро Підтуркін на усіх заходах впродовж 2011-2012 рр. презентував офіційну позицію МОЗу, але тепер нам закидають те, що ця людина не мала жодного відношення до Міністерства та до тодішнього міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової. Мовляв, я не я і хата не моя.

Дмитро Підтуркін, окрім того, що він був Радником Богатирьової, входив мінімум у 12 робочих груп, що розробляли документацію з лікарських засобів та номенклатур, тобто формували перелік ліків, які пізніше закуповувався за кошти державного бюджету, в розкраданні якого зараз і звинувачують Богатирьову.

pidturkin_bogachov_dovganchyn

Ось фото з декількох спільних засідань за участі пана Дмитра Підтуркіна. Як бачите, на них присутні всі ключові гравці ринку державних закупівель: Роман Богачов (голова тендерного комітету МОЗ, Галина Довганчин – начальник Управління державних цільових програм та державних закупівель Міністерства охорони здоров’я України, ну і наш фігурант – Дмитро Геннадійович Підтуркін)

Рукописи не горять

У далекому 2011-му, для членів нашого фонду ми організовували тренінг, як МОЗ проводить тендери. Тоді окрім наших експертів ми написали лист у МОЗ із проханням делегувати відповідного фахівця Тендерного комітету. Так от, МОЗ делегував не кого іншого, як Дмитра Підтуркіна.

lyst-kalishenko

Саме з цього і почалося наше з ним знайомство. До того, Дмитро «радив» Укрзалізниці як правильно проводити тендери.

ukrzaliznytsya

Газета «Ваше здоров’я», №3-4 від 23.01.2015 р., ст. 6-7

Як справжній майстер на всі руки, в медичних тендерах пан Підтуркін розібрався дуже швидко. Одразу в одному з його кабінетів сіло декілька розумних хлопців з макбуками, які «ваяли» нескінченні екселівські таблиці. Для МОЗ така оперативність та технологічність була дивиною. Так само, як і новий вимір комунікації з громадськими організаціями. Саме Підтуркін тоді виконував роль такого комунікатора, час від часу вислуховував пацієнтів, яким закуповують не той препарат, намагався включити в групи, а також нервував, коли буйні пацієнти влаштовували акції під МОЗ або звинувачували Міністра в розкраданні грошей на тендерах. Але всі дані про це наразі зачищені, а журнали відвідувань МОЗу, за даними охорони, до 2014-го року – знищені. Проте кабінет номер 37, в якому сидів Підтуркін тоді, був добре відомий всім учасникам ринку: саме там вирішувалися питання участі в медичних державних тендерах України.

kruglyj-stil_pidturkin

Круглий стіл «Прозорість державних закупівель 2013» за участі МОЗ та громадських організацій

Маразм крєпчал

Але тепер виявляється, пан Підтуркін подав на нас до суду, бо ніколи не працював з Богатирьовою.  Моя стаття «Як фармацевтичні ділки дискредитують міжнародні організації, що закуповують ліки» мала неабиякі наслідки для пана Підтуркіна: «призвела до втрати близьких та друзів, з якими був знайомий багато років, призвела до сильних хвилювань» – так він пише у своїй позивній заяві.

До речі, навіть не сама стаття, а невеличкий абзац, в якому вказано, що Дмитро Підтуркін був медекспертом та радником Раїси Богатирьової із закупівель у 2011-2013 рр. Нагадаю, що саме через схеми та зловживання під час держзакупівель в МОЗ Богатирьова зараз переховується від слідства та українських правоохоронців.

dushevni-strazhdannya

Саме ці слова призвели до «погіршення самопочуття, зміни звичного укладу життя» та «душевних страждань» пана Підтуркіна. А на сайті СБУ вказано, що саме під час присуд-ності Підтуркіна в якості радника МОЗ «службові особи одного з найбільших дистриб’юторів фармацевтичної продукції постачали ліки на замовлення МОЗ України за цінами, завищеними на 20-40%». В грошах це виливалося в круглу суму – 100 мільйонів доларів по суті вкрадених з держбюджету щорічно.

Але потім, після Революції Гідності, його команда вправно перевдяглася в вишиванки, та намагається щосили дорватися назад до влади, показати «нові обличчя» в боротьбі за справедливість та проти корупції.

Наприклад, Пані Галина Довганчин, яка була начальником Управління закупівель МОЗу за Богатирьової, вже після революції балотувалася до Київради, а зараз у якості експерта їздить по регіонам, навчаючи регіональних представників закладів охорони здоров’я, як правильно проводити закупівлі. Несе, як то кажуть «свою експертизу» в люди. До речі, порівняння закупівельних цін і регіонах показує, про набагато більші зловживання там, ніж на центральному рівні.

Ігор Щедрін, з яким я особисто познайомилася в кабінеті у Підтуркіна в його фірмі «Менеджмент консалтинг груп», та який презентував мені ось таку скромну візитівку, зараз став борцем за справедливість на фармацевтичному ринку. Тоді ми були по різні сторони барикад: він був помічником найвпливовішої людини в МОЗі, а ми – як завжди, просили якомога скоріше провести тендери та закупити якісні ліки для українських пацієнтів. Наразі Ігор ефективно проводить кампанію проти міжнародних закупівель та намагається усіляко довести неефективність міжнародних закупівель, які МОЗ (звичайно ж за часів його екс-шефа Підтуркіна) проводили набагато краще.

ceeedea-1-original

На жаль, люди, які б мали сидіти за ґратами нікуди не поділися, і це як виявляється, півбіди! Тому що ці люди, які «нічого не крали» роблять усе можливе, аби повернутися на свої місця. Контрреволюція, про яку всі говорили, йде повним масштабом. Витрачаються величезні кошти на дискредитацію активістів, тягання їх по судам та відбудови іміджу та «експертності» колишніх ділків. Все, що їм наразі потрібно – це дискредитація активістів та міжнародних партнерів, дикредитація міжнародних закупівель та повернення мільярдів гривень назад в стіни МОЗу, де їх дуже вправно та експертно використають на закупівлю ліків, як це робилося за часів Богатирьової.

Далі буде!

P.S. Якщо ви теж стикалися із Дмитром Підтуркіним під час його роботи в МОЗі і готові свідчити в суді, повідомте мені. Бо цей дощ – надовго.

Ольга Стефанишина, спеціально для УП

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *